Sortiment|Pasning|Aktuelt|Om os

Historie

Medarbejdere hos D.T. Poulsens Planteskole

Firmaet 1878-1923
I 1878 startede Dorus Theus Poulsen et gartneri hvor han dyrkede og solgte asparges og jordbær og frø. Senere begyndte han at forædle radiser, agurker, frugtræer, stauder og roser.

D.T. Poulsens søn Dines Poulsen blev sendt til udlandet og arbejdede i flere år hos den tids største rosenforædler Peter Lambert i Trier, Tyskland. Her fik han stor viden om rosenforædling og medbragte sine første krydsninger til Danmark. Det var roserne 'Ellen Poulsen' og 'Rødhætte', som blev belønnet med guldmedaljer i Hamburg i 1911 og derfor hurtigt blev store salgssuccesser i Danmark og i udlandet. Disse meget robuste sorter blev forløberne for det vi i dag kender som floribunda roser.

Floribunda-roserne
Dines Poulsen overdragede nu forædlingsarbejdet til sin bror Svend Poulsen. I 1923 blev roserne 'Else Poulsen' og 'Kirsten Poulsen' introduceret. De var faktisk de første egentlige Floribunda roser som vi kender dem i dag - altså roser med mange blomster samtidig og en særdeles god hårdførhed og modstandsdygtighed overfor sygdomme. Disse sorter blev markedsført som Poulsen Roser.

Herefter kom en perlerække af præmierede floribundaroser: Den røde 'D.T. Poulsen', 'Karen Poulsen', i 1933 og 'Poulsen's Yellow'. Den sidstnævnte kom i 1938 og var den allerførste virkelig gule floribundarose som man havde set. 'Danish Gold' kom i 1950 og 'Rumba', 'Toni Lander' i 1958, samt den sidste rose i verdensklasse Nina Weibull® i 1962. Det er stadig én af de vigtigste og mest populære floribundaroser i Nordeuropa.

Svend Poulsens søn, Niels Dines startede i firmaet i 1954. Hans første forædlede rose var den gule duftende 'Chinatown' (Floribunda/klatrerise). Rosen vandt et utal af internationale præmier for sin hårdførhed. I 1965 blev de velkendte 'Pernille Poulsen' og 'Western Sun' introduceret.

I 1967 blev den første Poulsen afskæringsrose introduceret: 'Nordia'. Den blev hurtig populær i Holland og Israel, hvor den blev dyrket i stort antal. 'Nordia' var frontløberen for de Floribunda-roser der bruges i afskæringsrose-industrien i dag.

Det næste gennembrud for Niels Dines kom i 1972, hvor de storblomstrende 'Troika' og 'Gissenfeld'. Disse to sorter betød et gennembrud på det europæiske marked, hvor navnet Poulsen Roser blev slået fast. Succesen fortsætter med roserne 'Shalom', 'Nitouche', 'Dolly' og 'Bellevue', som er roser der stadig dyrkes. Disse roser var medvirkende til at Niels Dines i 1994 modtog den største hæder som en rosenforædler kan opnå: The Dean Hole Medal, som uddeles af The Royal National Rose Society i England.

Nye ejere
I 1971 fik Niels Dines ældste datter, Pernille Olesen medansvar for forædlingen, efter endt uddannelse som gartneritekniker. I 1976 overtog hun og hendes mand Mogens N. Olesen virksomheden, der både bestod af rosenforædling og produktion. Mogens kom fra en gartnerfamilie og havde en uddannelse som hortonom og et ophold hos rosenforædleren Sam McGredy i Nordirland.

I 1980 kom endnu et gennembrud og en nyskabelse for Poulsen Roser, da roserne 'Pink Bells®' Poulbells, 'Red Bells®' Poulred og 'White Bells®'' Poulwhite blev introduceret som de første egentlige bunddækkeroser. Da 'Red Bells®' i 1981 blev nomineret til den højeste pris ved de internationale rosenafprøvninger i Haag, skabte det genklang i branchen over hele verden.

Miniatureroser
Igen i 1981 skabte firmaet stor international interesse da rosen 'Teeny Weeny' blev introduceret som den første miniatureroser som kunne stiklingeformeres og som kunne dyrkes som en almindelig potteplante. At dyrke roser som potteplanter var fuldstændig nytænkning og en kongstanke hos Mogens og Pernille allerede fra starten af deres indtræden i virksomheden. 'Teeny Weeny' var den første PARADE®-rose. I dag er PARADE® roser velkendt over hele verden som markedets bedste potteroser. Der var mange andre miniatureroser på markedet. Men det var blot haveroser dyrket i en potte. PARADE® roserne var og er huper hårdføre planter med rig blomstring, sundt løv og harmonisk vækst. I de efterfølgende år blev endnu flere PARADE®-roser introduceret og kvaliteten og holdbarheden af disse blev bare bedre og bedre. Holdbarheden fra Produktionen, gennem transporten, på hylderne hos detailledet og hjemme hos forbrugerne bliver forbedret år for år og PARADE®-roser regnes nu for nogle af de roser med allerbedst holdbarhed. Markedet blev nu udvidet til Nordamerika, Japan og andre store lande.

Sideløbende med miniatureroserne introduceredes flere haveroser. I 1983 kom den underskønne dybrøde 'Ingrid Bergman®' Poulman på markedet. Dette er uden sidestykke én af de bedste roser der nogensinde er udviklet. Den har opnået et utal af medaljer for hårdførhed, skønhed og duft. Den er endog blev optaget i rosernes Hall of fame. Millioner af denne sort er produceret i årenes løb og den er stadig én af de allermest solgte roser i verden.

I 1984 startede produktionen af PATIOHIT®-roser. Disse roser var 'the missing link' mellem PARADE®-roser og polyantha hybrider. Denne type roser blev hurtigt populære over hele verden, produceret i 12 -13 cm potter og rigtblomstrende og med sundt løv. Denne kultur blev snart én af de væsentligste med over 100.000 producerede planter hver uge i Europa. Planterne bruges som gaver og til pynt i stuen, men kan også bruges udendørs.

I 1996 introducerede Poulsen Roser en ny produktlinie, PARTY®-kollektionen, som er små miniatureroser på ca. 10 cm. De producerede i 6 cm potter og er miniatureudgaver af PARADE®-roserne.

TOWNE & COUNTRY®
i 1989 introduceredes en helt ny kollektion som bestod af meget hårdføre landskabsroser op til 80 cm høje. Rosen 'White Cover® Poulcov var en sensation, da den blomstrer kontinuerligt, er ekstrem hårdfør. Det er den rose der har fået allerflest internationale præmier i firmaets historie og produceres stadig i stort antal.

PALACE®
I 1993 kom PALACE®-roserne, som er polyantha roser. De er 40-50 cm høje og kan stiklingformeres. De dyrkes i 2-3 liter-potter og sælges som fuldtblomstende til udplantning. Rosen 'Dronning Margrethe® Poulskov blev introduceret i forbindelse med Hendes Majestæt Dronning Margrethes 50 års fødselsdag. Den og hele kollektionen fik udmærkelse for dens unikhed: En ny kultur og produktionsform for haveroser.

Flere succesfulde PALACE®-roser sorter blev udviklet - fx. 'Topkapi' Palace® Poulthe, 'Crystal Palace® Poulrek og mange andre, som er ideelle til en moderne rosenproduktion og som imodekommer kundernes krav om skønhed og hårdførhed.

Flere nye kollektioner
Ny teknologi resulterede i udviklingen af roser med revolutionerende karakteristika: De kan formeres ved hjælpe af stiklinge - ikke med podning, som ellers var som det almindeligvis blev gjort. Disse nye sorter indenfor haveroser, PALACE®, RENAISSANCE®, TOWNE & COUNTRY®, CASTLE®, COURTYARD®, PARAMOUNT® og senest NATIONAL PARKS® er helt specielle både med hensyn til formering, men også dyrkning. Produktion i den første periode er med stiklinge væksthuse, hvorefter de modnes udendørs. Utallige af disse roser har fået adskillige præmier for duft, hårdførhed og skønhed.

Da firmaet Poulsen Roser fik stigende international succes, blev det besluttet at firmaet udelukkende ville fokusere på forædling og udvikling af nye sorter. Produktionen skulle herefter varetages af uafhængige producenter på licens.

I 1994 begyndte Poulsen Roser at udvikle clematis. Indtil videre er disse kollektioner introduceret:

• FLORA™
• GARLAND®
• BOULEVARD®
• REGAL®
• GARDINI™
• VICTORIAN™
• FESTOON™
• PRAIRIE™
• NEW WORLD™

Disse clematis er spektakulære fordi de produceres til plantning både indendørs og udendørs. Indendørs skal de behandles som helt almindelige blomstrende potteplanter, hvilket aldrig er set før med denne kultur.

Farverne og formen på disse clematis var noget helt nyt og specielt da de blev itroduceret og efterspørgslen efter dem har være stærkt stigende siden introduktionerne. På verdenplan produceres hvert år mere end 20 millioner planter.

Kongelig Hofleverandør
Poulsen Roser A/S er Kongelig Hofleverandør og har gennem tiderne introduceret flere "kongelige" roser. I 2005 introduceres CASTLE®-rosen 'Kronprinsesse Mary™'. Den blev navngivet af Hendes Majestæt Kronprinsesse Mary samme år. I 1998 blev RENAISSANCE® -rosen 'Princess Alexandra™' Pouldron(N) døbt af H.K.H. Prinsesse Alexandra og i 2010 navngav H.K.H. Prinsesse Marie HYBRID TEA POULSEN®-rosen 'Prinsesse Marie™ ' Poulht008(N).

Château Lecusse
I 1994 købte Pernille og Mogens N. Olesen et vinslot, Château Lecusse, i Gaillac distriktet i Frankrig. Her bliver der årligt produceret mere end 350.000 flasker vin, samt lavendelolie, olivenolie og trøfler. Deres vine sælges i Danmark, Canada, Kina og mange andre lande og de opnår store udmærkelser for deres smag.

Farm i Afrika
I 2005 overtog Pernille og Mogens N. Olesen en farm i Sydafrika, hvor der opdrættes vilde dyr til videresalg.

Poulsen Roser nu og i fremtiden
Poulsen Roser A/S har udviklet sig til en højeffektiv rosen- og clematisforædler siden virksomheden blev overtaget af Pernille og Mogens i 1976. Der bliver hverken produceret eller solgt planter fra virksomheden, da de udelukkende produceres på licens. I dag produceres årligt ca. 30 millioner roser og 2 millioner clematis på verdenplan. Planterne sælges i mere end 60 lande og mere end 50% af alle solgte roser på verdenplan er Poulsen Roser.

Poulsen Roser A/S fortsætter ekspansionen af rosen- og clematisemperiet. Østeuropa, sydamerika og Kina er bare nogle af de markeder som virksomheden satser på fremover.
Poulsen Roser A/S ● Kratbjerg 332 ● DK-3480 Fredensborg ● Denmark ● +45 48 48 30 28 ● post@poulsenroser.dk